top of page

Luigi Rossi en

Marc Antoine Charpentier

Dramma per Musica,

zeventiende-eeuwse muziek voor de passietijd

 

Ensemble Archipel voert twee relatief onbekende passiewerken uit: Le Reniement de Saint Pierre van

Marc- Antoine Charpentier (1636-1704) en het 

Oratorio per la Settimana Santa van Luigi Rossi (1598-1653).

 

Er is in Nederland een levendige traditie in het opvoeren van de passiewerken van Johan Sebastiaan Bach, de Mattheus Passion en de Johannes Passion.

Minder bekend is dat ook al in de zeventiende eeuw muzikale drama’s werden gecomponeerd die de gebeurtenissen op Goede Vrijdag tot onderwerp hebben.

Het Oratorio per la Settimana Santa, toegeschreven aan Luigi Rossi, werd gecomponeerd in Rome rond 1640 en geldt als de oudst bekende Passie. Verwant in stijl is Le Reniement de Saint Pierre van de Franse componist Marc Antoine Charpentier dat rond 1655 het licht zag.

Beide stukken ademen de geest van die tijd, een periode waarin de kunsten werden ingezet om de christelijke boodschap aanschouwelijker en aansprekender te maken.

De composities vergroten bepaalde gebeurtenissen in het bekende Bijbelverhaal uit en beogen een maximaal effect

op de toehoorder.

Hiervoor worden stijlfiguren uit de retoriek en zogenaamde affecten, een soort gestandaardiseerde muzikale verbeelding van gevoelens, ingezet. Het stuk van Charpentier volgt daarbij de tekst van het Evangelie van Mattheus en concentreert zich op het gevoelige moment van de verloochening van Jezus

door Petrus.

In het stuk van Rossi ligt de nadruk op de uitlevering van Jezus, waarna bij wijze van commentaar, een theatrale strijd losbarst tussen goede en kwade krachten.

De weeklacht van de Maagd, die het goede vertegenwoordigt, is een van de hoogtepunten van het stuk, dat ook vandaag de dag zijn uitwerking op de toehoorders niet zal missen.  

cecilia FF9EJJ.jpg
2018_Oratorio haymarket.jpg
bottom of page